1. Teema

Me suomalaiset hieman vierastamme juhlien järjestämistä tietyn teeman ympärille.

Ainakin merkkipäivien ja vastaavien juhlien viettämisessä itselle ja juhliin sopivan teeman miettiminen ja löytäminen auttaa suunnittelussa ja usein toimii myös eräänlaisena inspiraation lähteenä. Sopiva teema usein tekee juhlista enemmän erottuvat ja unohtumattomat myös vieraiden mielestä.

Teema voi koskea niin vieraiden pukeutumista, kuin myös ruoka- ja juomatarjoilua, ohjelmaa ja juhlasomisteiden valintaa. Miten olisi esimerkiksi vieraiden pukeutuminen tietyn vuosikymmenen kliseiden mukaan, filmitähdiksi ja vastaaviksi julkkiksiksi tai juhlien teemoittaminen tietyn maan mukaan (esim. Espanja, Italia tai Thaimaa). Viimeksimainittu voi auttaa meitä matkakuumeessamme ja tuoda kaikille ihania muistoja mieleen.

Häiden osalta teema toki tulee jo ”annettuna”, mutta sopivan tunnelman luomiseksi on hyvä miettiä pari adjektiivia (esim. romanttinen, raikas, moderni, retro), jotka ohjaavat muussa suunnittelussa.

Hyvä ja sopiva teema voi parhaillaan johtaa siihen, että loppu syntyy kuin itsestään!

2. Aikataulutus

Yksi avaintekijöistä juhlien onnistumisella on aikataulutus, jonka pitää olla realistinen, luoda puitteet niin omalle kuin vieraidenkin viihtymiselle sekä toisaalta jättää varaa myös yllätyksille.

Ammattimaisten toimijoiden voi olettaa saapuvan paikalla ja hoitavan oman leiviskänsä sovitussa aikataulussa, mutta vieraiden itsensä suhteen kannattaa aikatauluihin ottaa pieniä aikalisiä sinne tänne. Minuuttiaikataulutus kannattaa unohtaa.

Isommalla joukolla ruokailu ja muut juhlan osa-alueet ottavat enemmän aikaa ja toisaalta juhlakalullekin on tärkeää, että hän saa riittävästi seurustella vieraiden kanssa ja nauttia.

 

3. Mikä minulle on tärkeintä

Jos kyseessä ovat häät tai muutoin juhlat, joissa vieraiden viihtymisen lisäksi olisi tärkeää saada myös mieleenpainuvia vanhemmallakin iällä vielä muistettavia hetkiä, on syytä laatia lyhyt lista siitä, mikä minusta olisi juhlissani kaikkein hienointa ja minulle tärkeätä. Kun suunnitelmat ovat valmiina, pysähdy vielä miettimään, että mahdollistaako se minulle tärkeimpien asioiden toteutumisen.

4. Miten huomioida muiden ihmisten ruokavaliot

Verrattuna aiempiin vuosikymmeniin ihmisten ruokavaliot ovat muuttuneet. Allergioiden lisäksi yhä usemmat noudattavat gluteenitonta ja/tai vegaanista ruokavaliota.

Niin itse tehdyn tarjoilun kuin pitopalvelunkin kanssa on tärkeää käydä läpi, että tuotteet ovat pääosin laktoosittomia ja että tarjolla on myös jotain alku-, pää- ja jälkiruokaa niin gluteenitonta kuin vegaanistakin ruokavaliota noudattaville. Erityisen tärkeää on myös pyytää kutsussa vieraita kertomaan allergioistaan pähkinöiden, kalan jne. osalta. Joillakin ihmisillä esimerkiksi kala-allergia voi välittyä jopa samojen ottimien- ja tarjoiluastioiden kautta. Yleensä he ovat jo itse valppaana ja kertovat etukäteen asiasta, mutta fiksu isäntä tai emäntä ottaa myös itse etukäteen selvää asiasta.

5. Lapset mukaan vai ei

Yksi pohdinnan aiheista häitä tai muita juhlia järjestettäessä on se, kutsutaanko lapsivieraat mukaan ja voiko hääpari tai muu juhlakalu odottaa lasten pysyvän kotosalla. Jos kyseessä ovat aikuisten pyöreät vuodet, niin oletus on melko usein juhlinta pelkästään aikuisten kesken. Häiden osalta on hyvä muistaa, että kaikilla ei välttämättä ole mahdollisuutta saa lapsenvahtia ainakaan kovin pitkäksi aikaa ja siksi kyseisten juhlavieraiden osalta juhlat voivat jäädä hyvin lyhyiksi, jos lapsia ei voida ottaa mukaan.

Lasten viihtyvyyttä ja samalla myös vanhempien viihtyvyyttä lisää se, että lapset huomioidaan juhlien tarjoilun ja ohjelman suunnittelussa. Pienokaisille on syytä järjestää lastentuoleja sovitettavaksi vanhempien viereen ja sijoittaa ehkä lapsiperheet taktisesti muuhun juhlaväkeen nähden. Taaperovaiheen ohittaneille voi harkita jopa omaa lasten pöytää, jos ei ruokailun, niin ainakin sen jälkeisen ohjelman ajaksi. Monesti häät ja muut juhlat jäävät myös pienemmän juhlaväen mieleen erityisen hauskana tilaisuutena.

6. Muista itsekin pysähtyä nautiskelemaan

Hää- ja muita juhlien järjestämistä edeltää lähestulkoon aina jonkinasteinen stressi. Juhlia edeltävänä päivänä ja myös juhlapäivänäkin juhlakalu saattaa olla hermostunut ja toisinaan myös pahantuulinen.

Esimerkiksi hääpaikassa tuolien ja pöytien järjestely sekä koristeiden esiinlaitto voi hyvinkin nostaa stressitasoa ja saada jopa pientä väittelyä tai riitaa aikaan. Kannattaa siksi varata hyvin aikaa näille järjestelyille ja ehkä miettiä sopivimmat henkilöt niitä organisoimaan. Lisäksi hääparin voi olla hyvä viettää häitä edeltävä yö erillään esim. kaason ja bestmanin luona, vaikka tässä asiassa ei ole olemassa yhtä ainoaa sääntöä ja tämä on hyvin yksilöllistä.

Lisäksi niiden mieleenpainuvien muistojen kannalta on olennaisen tärkeätä, että hääparille tai muulle juhlakalulle itselleen jää riittäväksi aikaa nautiskella itse juhlassa. Esim. valokuvaus on tärkeää ulkoistaa. Juhlista nauttimiseen vapauttaa parhaiten ulkopuolisen seremoniamestarin värvääminen.