Häiden ja juhlien järjestäminen tässä hankalassa tilanteessa, kun erilaiset kokoontumissuositukset ja -rajoitukset elävät koronan leviämistilanteen mukaan, on monista hankalaa ja toisista jopa mahdotonta. Osa pariskunnista on tehnyt päätöksen häiden lykkäämisestä hamaan tulevaisuuteen, mutta osalle on tärkeää päästä virallistamaan parisuhde olosuhteiden luomista hankaluuksista ja esteistä huolimatta. Tällöin moni päätyy juhlistamaan häitään hyvin pienessä piirissä joko vain parin todistajan läsnäollessa tai lähiomaisten kanssa.

Sitten parista lehdestä olemme saaneet lukea kovaonnisesta pariskunnasta, joka on kauan odotetun ja pitkään suunnitellun häätilaisuuden kynnyksellä saaneet kuulla tulleensa viruksella sillä tavalla alttiiksi, että häiden järjestäminen osoittaisi piittaamattomuutta muiden terveydestä ja häät on ollut pakko peruuttaa päivän parin varoitusajalla. Painajaismainen tilanne kenelle tahansa!

En itse henkikökohtaisesti ihmettele pariskuntien päätöksiä lykätä häitä, koska monilla on kuitenkin takana jo vuosien parisuhde ja yhdessäasuminenkin. Kuitenkin ymmärrän täysin myös heitä, jotka kokevat tärkeäksi saada rakkaus virallistettua huolimatta ulkopuolisista esteistä ja rajoitteista.

Pienimuotoiset Häät Karibialla tai vastaavassa paratiisissa vaikka kahdenkesken luo mahdollisuuden ikimuistoiselle tilaisuudelle, mutta suomalainen maistraatti, käräjäoikeus tai kirkkokaan ei välttämättä ole se kaikkein otollisin paikka luomaan häätilaisuudella riittävän romanttisia puitteita. 

Tämän blogitekstin kirjoituspäivänä pääkaupunkiseudulla voimassa olevan suosituksen mukaan yli 50 hengen yksityistilaisuuksia sisätiloissa tulisi välttää. Kuitenkin aiempien koronavuosien tapaan tilanne on mahdollisesti taas kesää lähestyttäessä helpottamassa, ja häitä voitaneen ensi kesänä 2022 juhlia jo ns. normaalikokoisina. Joitakin koronaan liittyviä varotoimia on silti hyvä häiden varalta miettiä. 

Juridisesti olisi mahdollista asettaa omia sääntöjä juhlijoille ja ääripäässä ottaa jopa koronapassi käyttöön. Aihe on kuitenkin aika herkkä ja sen esiintuonti esim. kutsussa voi hyvin herättää negatiivisiakin tunteita. Toinen harkintakohta liittyy maskin käyttöön. Voinko edellyttää vierailtani maskin käyttöä, ja onko juhlakalun/ hääparin myös sitten käytettävä maskia? Mielestäni juhlavierailta voi edellyttää ainakin osittain maskin käyttöä, eikä juhlakalusta tai hääparista tee itsekästä se, ettei heillä itsellään ole maski käytössä. Lähes jokainen päivänsankari haluaa panostaa ulkonäköön, morsian tai päivänsankaritar käy ehkä meikkaajallakin. Sitä paitsi maski kasvoilla ei ole kiva pussata. 😊   Juhlaväenkin maskinkäytön voi toki olettaa olevan hieman rajoitetumpaa. Esim. ruokaillessa maskin käyttö ei onnistu. Koronatilanteen helpottaessa esim. syksyllä 2021 oli merkkejä maskisuositusten lieventymisestä. Tilanteen edetessä parempaan suuntaan ehkä kesällä 2022 on maskinkäytöstäkin jo mahdollista luopua.  

Seuraavilla toimilla voi juhlien turvallisuutta lisätä:

– Tiloihin tarjolle kertismaskeja ja tottakai käsidesiä

– Juhlatilan valinnassa on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että pöytien sekä istumajärjestyksen asettelu on hieman tavanomaista väljempää. Ei siis kannata valita turhan pientä juhlapaikkaa.

– Pöytiin tarjottu ruoka ja juomat (viinipullot jne.) ovat koskettelun välttämisen kannalta parempi vaihtoehto. Mikäli tarjoilut eivät mahdu juhlabudjettiin, niin isojen salaatti- ja muiden kauhalla lusikoitavien ruokien sijaan noutopöytä voisi koostua pienemmistä valmiiksi tehdyistä yksittäisannoksista. Myös juomat voi etukäteen annostella valmiiksi laseihin.

– Pitopalvelu- ja muulta henkilökunnalta voi odottaa maskien käyttöä joka tapauksessa.

Koronatilanne on tuonut eteen myös sen, että lasten häihin- ja juhliin kutsumisen lisäksi harkinnassa on myös se, miten isovanhemmat ja muut iäkkäämmät ihmiset voivat turvallisesti osallistua juhliin. Kukaan morsian tai sulhanen ei varmaan tohdi osanottoa kieltää, mutta turvallisen osanoton mahdollistaminen on monille tärkeää. Siksi on tärkeää, että edellä mainittuja turvallisuustekijöitä huomioidaan ja esimerkiksi istumajärjestyksen laatiminen etukäteen on tarpeellista.

Ja ehkä synttäreitä ja muita juhlia järjestäessä on hyvä syy jättää nyt miesväen mahdollinen saunominen väliin, jos nyt sellaista on joidenkin osalta tullut toisinaan tehtyä.